
Suutari Bianco – "Pizza" Bianco med kallrökt regnbågslax
Så här gör du:
1. Picklad rödlök
Gör picklad rödlök (bör göras minst 30 min i förväg – helst dagen innan)
Koka upp vinäger, socker och vatten tills sockret löst sig.
Häll den varma lagen över rödlöken i en burk.
Låt stå kallt i minst 30 min. För bästa resultat – gör dagen innan.
2. Friterad kapris
Hetta upp neutral olja till 160 °C i en liten kastrull med höga kanter.
Fritera kapris i ca 1 minut tills de ”blommat ut” och blivit krispiga.
Lyft upp med hålslev, låt rinna av på hushållspapper.
Säkerhet vid fritering:
Torka kapris noggrant – vatten i olja orsakar stänk. Använd en kastrull med höga kanter och håll ett lock nära till hands.Ha extra olja redo om du behöver sänka temperaturen snabbt. Använd aldrig vatten vid oljebränder!
3. Pizza
Sätt ugnen på 200 °C varmluft. Lägg liba bröden på plåt med bakplåtspapper.
Bred ett lager crème fraiche på varje.
Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter tills bröden är gyllene och krispiga.
Toppa med:
Kallrökt regnbågslax från Guldhaven Pelagiska
Salladslök Hackad
Picklad rödlök
Friterad kapris
Citronzest, lite citronsaft och svartpeppa
Recept: Martin Borg
Ingredienser (4 personer, 2 libabröd / ca 8–10 bitar)
2 libabröd (eller annat tunt flatbread)
2-3 dl crème fraiche, till botten
150–200 g kallrökt regnbågslax från Guldhaven Pelagiska
2 salladslökar, tunt skivade
Fint rivet citron
Picklad rödlök
1 rödlök, tunt skivad eller hackad
1 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1 dl vatten
Friterad kapris
2 msk små kapris, väl torkade
Neutral olja