Hoppa till innehållet

Vägen till en bättre miljö går via tallriken

Visste du att du kan hjälpa till att skydda miljön i Östersjön genom ditt val av fisk på tallriken?

Östersjöns karpfiskar är goda och hälsosamma. Och det finns gott om dem!

Övergödningen är ett av Östersjöns största problem. Näringsämnena fosfor och kväve har ökat vilket skapar algblomning och förändrar havets hela ekosystem. Men Karpfiskarna braxen och id binder dessa näringsämnen väldigt effektivt, och förekomsten av dessa arter har ökat på senaste tiden. Det gör att vi behöver fiska upp dem för att balansera ekosystemet. Och samtidigt minskar vi även förekomsten av fosfor och kväve och bidrar till minskad övergödning. Bra va!

För att bidra till detta, och ta fram nya produkter av braxen och id, deltar Guldhaven i det internationella projektet ”Baltic Fish”. Projektets leds av John Nurminen stiftelse i Finland. Andra projektdeltagare är De stiftelsen Race for the Baltic i Sverige, Ålands Fiskarförbund och Rädda Lumparn på Åland.

Karpfisk är alltså ett utmärkt val ur miljö- och hälsosynpunkt. Om du väljer en braxa fiskbiff nästa gång du går till affären så gör du med andra ord en god gärning både för dig själv och för vårt hav.

När du äter Braxa Fiskbiff från Kalix skyddar du Östersjön och stödjer hållbart fiske!

 

Öppna infografi, klicka här

Braxen

Om du vill att maten ska vara både god och hälsosam...

... som också gör gott för miljön. Då är braxen och id fiskarna för dig.

Karpfiskarna braxen och id var tidigare en vanligt förekommande matfisk. Men så glömde både producenter och konsumenter bort alla fördelar med dessa fiskarter. Men nu växter intresset igen – till stor del tack vare det internationella projektet Baltic Fish. Projektet är ett unikt samarbete mellan nordiska miljöorganisationer, fiskare, fiskproducenter, myndigheter och forskare med det gemensamma syftet att öka efterfrågan på braxen och id för att på så sätt minska övergödningen i Östersjön. Tack vare fiskarnas låga fetthalt samlar de inte på sig några miljögifter som fetare fisk kan göra, något som de provtagningar som livsmedelsverket tagit del av bekräftar.

 

Läs mer om braxen här!

Löjfisket

Fantastisk fabrik. Samma hantverk.

... löjrom från Kalix är främst ett hantverk.

I vår fantastiska fabrik i Kalix har vissa delar av produktionen rationaliserats, men själva klämningen av rom från honlöjor görs fortfarande för hand. Det är avgörande för att säkerställa kvaliteten på delikatessen löjrom.


När skymningen faller tas fångsten i land och det intensiva arbetet börjar. Först transporteras löjorna direkt till vår nya fabrik i Kalix. Därefter lossas de i intagningskylrummet och fortsätter sedan till ett sorteringsband där står personalen redo att separera honlöjor från fångsten. Sist hamnar romlöjorna på rensningsbord och kläms för hand på rommen.

VÅR EGEN ODLING

En regnbåge full av nyttigheter

Regnbåge är full med viktiga Omega 3-fettsyror och Vitamin D.  Omega 3-fettsyrorna är bra för hjärtat, hjärnan och synen och Vitamin D är livsviktigt för leverfunktionen, vilket i sin tur stärker ben och tänder. För att få en så bra Regnbåge som möjligt använder vi specialanpassat foder som bidrar med så mycket nyttigheter som fisken behöver men samtidigt värnar om miljön. Vi jobbar konstant med att använda det foder som är bäst på marknaden och har en bra dialog med foderutvecklare i Norden. 

KONTAKTA OSS
By Formsmedjan. Powered by Yago