23-01- 2025
Pressmeddelande
Guldhaven Pelagiska vinner sjömatspriset 2025
Sjömatspriset delas ut under Nordic Seafood Summit och i år tilldelas utmärkelsen Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan. ”Ni är mer än ett företag. Ni är en symbol för stolthet, tradition och framtidstro i Sveriges blå näringar,” säger Krishan Kent, ordförande för Fiskbranchens Riksförbund och även ordförande för juryn.
-Vilken ära! Det är så härligt att få vara en del av denna fiskfamiljen säger Emma Gabrielsson, vd för Guldhaven Pelagiska.
-Vi imponeras av Guldhaven Pelagiskas förmåga att kombinera innovation, hållbarhet och gastronomiska finess. Deras produkter smakar helt enkelt jättegott, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare för Innovatum Science Park och jurymedlem.
-74 procent av all sjömat vi äter i Sverige är importerad och sett till laxen är hela 99 procent av det odlad i Norge. Vi vill visa vad Sverige själva har, avslutar Emma Gabrielsson, VD på Guldhaven Pelagiska.
Guldhaven Pelagiska var nominerade vid sidan av två andra sjömatsföretag som jobbar för en hållbar förändring av branchen, Skillinge Fisk Impex och Musselfabriken.
Guldhaven sätter svensk regnbågslax på menyerna på hippa krogar i Stockholm
Guldhaven Pelagiska arbetar för att göra det enklare att välja hållbar och smakrik fisk. De förädlar svensk regnbågslax som är odlad i öppna kassar i Norrland och är grönlistade av WWF:s fiskguide. De har nyligen, även ingått ett spännande samarbete med Urban Deli i Stockholm.
Juryns motivering: en kombination av hållbarhet, tradition och gastronomisk vision
Guldhaven Pelagiska är en pionjär inom hållbar förädling av fisk och ett lysande exempel på den svenska fiskbranschens styrka, tradition och innovationsförmåga.
Med en djup respekt för havets resurser och en gastronomisk vision kombinerar de kommersiell verksamhet med ansvar för miljö och utveckling, samtidigt som de stärker kustnära näringar och lokala samhällen.
Ett särskilt exempel på deras innovationskraft är utvecklingen av boquerones på siklöja – en art som ofta glöms bort efter att löjrommen skördats.
Om sjömatspriset
Under Nordic Seafood Summit delas Sjömatspriset ut. Priset hyllar visionärer som med tyngd och långsiktighet utvecklar den svenska sjömatsnäringen. Sjömatspriset ska delas ut till personer, företag eller organisationer som distinkt och vältajmat skapar förutsättningar för sjömatens genomslag, konkurrenskraft och utveckling.
Det kan röra sig om en innovation, ett projekt eller en produkt. Eller något annat. Det viktiga är att det kan göra långsiktig skillnad och är hållbart – även kommersiellt.
Priset är ett erkännande för de som vågar tänka nytt och tar initiativ till förändring och en uppmuntran till att fortsätta utveckla sjömatsnäringen.
Juryn består av representanter från Nordic Seafood Summits styrgrupp, branschorganisationer, grossist- och restaurangledet, dagligvaruhandeln och innovationsstödjande organisationer.
Om Nordic Seafood Summit
Den 22–23 januari 2025 återvänder Nordic SeafoodSummit till Eriksbergshallen i Göteborg. Med över 70 utställare och ett förväntat deltagarantal på 1 000 besökare över två dagar fortsätter summit att växa som den ledande mötesplatsen för den svenska och nordiska sjömatsbranschen.
Mötesplatsen NSS samlar aktörer från hela värdekedjan – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restauranger, forskare, beslutsfattare och myndigheter. Syftet är att främja dialog och inspiration kring hur branschen kan möta hållbarhetsutmaningar och skapa bättre ekonomiska förutsättningar för framtiden.
Kontaktpersoner:
Fredrik Grund, e-post: fredrik.grund@innovatum.se, telefon: +46 739-86 16 99
Lillemor Lindberg, e-post: lillemor.lindberg@innovatum.se, telefon: +46 730-98 88 22
För mer information och anmälan, besök Nordic SeafoodSummit 2025.
Innovatum Science Park är huvudprojektledare för Nordic Seafood Summit som är icke-vinstdrivande och ägs av Nordiska fiskmässan och utvecklas med stöd från Västra Götalandsregionen och Jordbruksverket.
05-11-2024
Pressmeddelande
Grönlistad Regnbågslax från Guldhaven – hållbart val nu i fler butiker
Guldhavens svenskodlade regnbågslax gjorde entré i frysdiskarna förra året och har snabbt blivit ett populärt val för dem som söker ett hållbart, prisvärt och smakfullt svenskt fiskalternativ. Nu möter Dagab den ökande efterfrågan genom att lansera regnbågslaxen brett hos Willys, Hemköp, City Gross och Snabbgross, med start vecka 40.
Guldhavens svenskodlade regnbågslax, som är "Från Sverige"-märkt och grönlistad av Världsnaturfonden (WWF), finns nu i praktiska portionsförpackningar om 4x125 gram i dessa kedjors frysdiskar. Denna lansering svarar mot konsumenters växande önskan om hållbara, prisvärda och svenskproducerade alternativ.
– Att vår regnbågslax nu når ut till så många fler är något vi är väldigt glada över. Vår vision är att göra det enklare för alla att välja en hållbar och smakrik fisk och med den breda distributionen blir detta möjligt, säger Emma Gabrielsson, VD på Guldhaven.
Guldhavens regnbågslax bjuder på en mild och elegant smak som uppskattas av hela familjen och är ett utmärkt alternativ till både vanlig lax och torsk. Fisken är portionerad i jämna bitar med skinnet kvar, vilket bevarar den saftiga konsistensen och gör tillagningen enkel och smidig – perfekt för både snabba vardagsmiddagar och festligare serveringar.
– Vi är glada över att få bidra till en mer hållbar framtid genom att erbjuda Guldhavens svenskodlade regnbågslax till våra kunder. Kombinationen av hög kvalitet, god smak och hållbarhet gör den till ett naturligt val för dem som vill ha mer ansvarsfullt odlad fisk på tallriken, säger Robert Carls, kategorichef & inköp EMV på Axfood.
Samtidigt har Urban Deli inlett ett samarbete med Guldhaven för att servera regnbågslaxen på sina restauranger och delikatessdiskar. Samarbetet ligger i linje med Urban Delis engagemang för hållbara produkter och möjliggör ett ansvarsfullt alternativ för den klassiska laxbageln – nu med Guldhavens regnbågslax som bas.
Guldhavens svenskodlade regnbågslax listas nu som frysta portionsbitar om 4x125 gram hos Willys, Hemköp, City Gross och Snabbgross, tillgänglig från vecka 40 genom Dagabs lansering för dessa kedjor. Rekommenderat försäljningspris är 129 kr.
15-10-2024
Pressmeddelande
Urban Deli och Guldhaven går samman för att servera hållbar regnbåge
Urban Deli och Guldhaven går samman för att servera hållbar regnbåge – ett smakfullt och miljövänligt alternativ
Urban Deli tillkännager ett nytt samarbete med Guldhaven, där deras produkter nu kommer att erbjudas på alla enheter – med fokus på hållbar svensk regnbågslax. Denna regnbågslax, odlad i öppna kassar i svenska fjällsjöar är grönlistad enligt WWF:s Fiskguide. Ett spännande samarbete men också ett viktigt steg för att upprätthålla åtagandet om att endast servera hållbar och miljövänlig sjömat.
"Våra inköpsprinciper är tydliga– rödlistad sjömat är helt utesluten, och vi är försiktiga även med gullistade arter. Eftersom det idag inte finns någon grönlistad lax enligt WWF, så känns det fantastiskt att kunna erbjuda våra gäster ett hållbart alternativ i form av svensk regnbåge. Det är en produkt som inte bara är god utan också bättre för både haven och miljön." Säger Fanny Sturén, projektledare för hållbar utveckling på Urban Deli
Regnbåge som ett alternativ till lax
Med en stark satsning på Deli och bagels har Urban Deli fokuserat på att utveckla sitt utbud, och tanken att kunna servera en hållbar och delvis svensk version av den klassiska loxbageln har varit en drivkraft. Därför är det extra glädjande att Guldhavens regnbåge nu kan användas som ett hållbart alternativ till traditionell lax. Detta ger gästerna inte bara en riktigt bra smakupplevelse, utan också möjligheten att njuta av en av de mest ikoniska baglarna på ett mer miljövänligt vis.
"Vi är mycket stolta över vårt samarbete med Urban Deli, där vi introducerar vår regnbåge till deras gäster. Tillsammans delar vi engagemanget för att erbjuda sjömat som är bra för både miljön och konsumenten," säger Emma Gabrielsson, VD på Guldhaven.
Guldhavens vision för hållbarhet och innovation
Guldhaven är ett svenskt företag som arbetar med hela kedjan och har en tydlig vision om att ta vara på lokala fiskråvaror på ett optimalt och hållbart sätt där alla delar av fisken användas. Utöver regnbåge driver Guldhaven flera spännande projekt med arter som braxen och siklöja, vilket ytterligare förstärker företagets engagemang för hållbara lösningar.
Den 15 oktober gör Guldhaven sin entré på Urban Deli. För att fira detta och smygstarta Urban Delis 15-årsjubileum, erbjuds deras nya Lox & Lemon-bagel för endast 15 kronor hela dagen på samtliga fyra enheter. Vill man höra mer om Guldhaven anordnar Urban Deli Hagastaden ett Breakfast Talk 16 oktober kl 08.00 dit alla är välkomna.
15-03-2024
Pressmeddelande
Vattudalens Fisk AB går in som delägare i Guldhaven Pelagiska AB
Guldhaven Pelagiska öppnar upp för Vattudalens Fisk AB att förvärva 50 procent av aktierna under första kvartalet i 2024.
Guldhaven Pelagiska AB har i över 30 år arbetet med ett hållbart fiske och är i ständig utveckling av verksamheten. Idag sker förädling av råvaror från det egna fisket, lokalt fångad fisk i Norrlandsområdet samt egen uppfödning av fisk. Fiskfabriken är lokaliserad i Kalix och framställer Kalix löjrom, siklöjeprodukter och flera produkter från fiskeriet. Utöver det fileteras och paketeras regnbåge i flertalet utformningar som helsida, tärnad poké, midloin, grytbitar och färs. Samtliga produkter för den svenska marknaden. Guldhaven har självfallet märkningen Från Sverige.
Nyckelorden är kvalitet, smak & hållbarhet. Den röda tråden som löper igenom allting Guldhaven gör är den passion som finns för fiske, förädling och ett hållbart hav och som rotades redan vid grundandet av familjeföretaget 1992.
Vattudalens Fisk AB har i över 16 år arbetat med uppfödning av regnbåge och har under åren varit med och drivit på utveckling och förbättring av branschen i Sverige. Idag har bolagskoncernen Vattudalens Fisk AB 15 aktiva anläggningar från södra Småland till Västerbotten i norr med det totala tillståndet att föda upp runt 8000 ton fisk. Här är hela produktionskedjan inhemsk och med en egen svensk avelsstam så stryks rom till kläckeri och föds upp hela vägen fram till den förädlade produkten.
Ledbudskapet i företaget är Stolta Odlare där visioner och mål ständigt strävar efter att ha en uppfödning av fisk som är den bästa på marknaden, för konsumenten och miljön. Möjligheten till att följa hela uppfödningsledet bidrar till friska och fina fiskar samt en kontinuerlig produktion under hela året.
”Vi ser att intresset och efterfrågan på svensk regnbågslax ständigt ökar. Vi märker även att kunder i större utsträckning önskar svenska och hållbara alternativ vid val av sjömat. I och med detta samarbete kan vi garantera att större volymer av svensk fisk når ut till våra kunder. Vi ser verkligen fram emot att utveckla våra regnbågsprodukter tillsammans med Vattudalens Fisk AB och förse våra kunder med en sådan fantastisk god och fin matfisk som är odlad, förädlad och producerad i Sverige.”
Emma Gabrielsson, VD Guldhaven Pelagiska AB
Delägarskapet främjar en stabilisering av svensk fisk ut på den inhemska marknaden, med Vattudalens Fisk AB:s produktionsvolymer och Guldhaven Pelagiska AB:s konsumentvänliga produkter samt försäljningskanaler kommer ett svensk alternativ vid val av fisk att kunna erbjudas svenska konsumenter. Delägarskapet stärker även de ekonomiska incitamenten att investera i en långsiktig och hållbar utveckling av bland annat odlad svensk fisk ut till den nationella marknaden – grossister, restauranger och butiker.
Det gläder oss att vi äntligen kan få ut mer svensk fisk på den svenska marknaden. Lokalodlad mat ut till den lokala konsumenten är ett av våra långsiktiga mål och strategier som vi arbetar med.
Iivari Valli, VD Vattudalens Fisk AB