Hoppa till innehållet

Kalix Löjrom

Produktion av Kalix löjrom är i största delen ett hantverk. I vår fantastiska fabrik i Kalix har vi rationaliserat vissa delar av produktionen, men själva klämningen av rom från honlöjor görs alltid för hand. Det är viktigt för den slutliga kvaliteten av löjrom.

När fångsten tas iland vid skymningen börjar ett intensivt arbete. Fisken transporteras direkt till fabriken i Kalix, lossas i intagningskylrummet och fortsätter sedan till sorteringsbandet. Där står personalen redo att separera honlöjor från fångsten. Därefter hamnar romlöjorna på rensningsbord och kläms för rommen. Detta gör vi på det gammaldags sättet, genom att trycka ut rommen. På detta viset får vi själva fisken rensad och huvudkapad, och kan sälja den som livsmedel.

Efter klämningen sköljs och rengörs rommen och sedan torkas den på galler. Slutligen saltas den och packas i konsumentförpackningar innan infrysningen. Burkar märks med Guldhavens eget sigillmärke.

Löjrommen säljs fryst i burkar om 75 g och 500 g. Tina rommen långsamt över natten i kyltemperatur, så smakar den allra bäst.

Kalix Löjrom blev ursprungsmärkt 2010.

Vad har champagne, Upplandskubb, Parmaskinka och Kalix Löjrom gemensamt?

De är alla skyddade med ursprungsbeteckning! Den 12 november 2010 tilldelade EUkommissionen Kalix Löjrom Europas starkaste livsmedelsskydd, SUB – Skyddad ursprungsbeteckning. Kalix Löjrom var det första svenska livsmedlet som fick den utmärkelsen. 

 

KONTAKTA OSS
By Formsmedjan. Powered by Yago