Våra produkter

Kalix löjrom

Produktion av Kalix löjrom är i största delen ett hantverk. I vår nya fabrik i Kalix har vi rationaliserat vissa delar av produktionen, men själva klämningen av rom från honlöjor görs alltid för hand. Det är viktigt för den slutliga kvaliteten av löjrom.

När fångsten tas iland vid skymningen börjar ett intensivt arbete. Fisken transporteras direkt till fabriken i Kalix, lossas i intagningskylrummet och fortsätter sedan till sorteringsbandet. Där står personalen redo att separera honlöjor från fångsten. Därefter hamnar romlöjorna på rensningsbord och kläms för rommen. Detta gör vi på det gammaldags sättet, genom att trycka ut rommen. På detta viset får vi själva fisken rensad och huvudkapad, och kan sälja den som livsmedel.

Efter klämningen sköljs och rengörs rommen och sedan torkas den på galler. Slutligen saltas den och packas i konsumentförpackningar innan infrysningen. Burkar märks med Guldhavens eget sigillmärke.

Löjrommen säljs fryst i burkar om 75 g och 500 g. Tina rommen långsamt över natten i kyltemperatur, så smakar den allra bäst. Det traditionella sättet att njuta Kalix löjrom är på en tunnbrödsmacka med rödlök och eventuellt lite creme fraiche eller smetana.

 

Kalix löjfilé

Siklöja är den minsta medlemmen i familjen laxfiskar. Den är en utmärkt matfisk och som andra laxfiskar, innehåller den rikligt med nyttiga omega –fettsyror. Vår nyaste produkt är siklöjefilé, som vi har valt att kalla för Kalix löjfilé. Dessa små delikata filéer passar bra till exempel att stekas i smör eller friteras.

 

Polarregnbåge

Från vår egen odling av Polarregnbåge (Oncorhynchus mykiss) producerar vi främst benfria filéer med skinn som säljs både färskt och fryst. Vi erbjuder även hel urtagen fisk, portionsbitar, handskurna kuber, skrap, skinnfria filéer med mera. 

Vi har stora möjligheter att specialanpassa produkten efter era önskemål, så ta gärna kontakt för mer information! 

 

 

Benella regnbåge – en fisk för mage, hjärna och miljö

Benella Regnbåge är proppfull med Omega 3-fettsyror och Vitamin D, mer så än annan fisk faktiskt. Omega 3-fettsyrorna är bra för hjärtat, hjärnan och synen och Vitamin D är livsviktigt för leverfunktionen, vilket i sin tur stärker ben och tänder.

Med ett speciellt utvecklade foder, Baltic Blend, ersätts en stor del av fiskoljan med rybsolja från växtriket. En av fördelarna med detta är att det inte behöver fiska upp lika mycket skarpsill och strömming för att producera fiskolja till fodret, på så sätt kan vi hjälpa till att upprätthålla ett stabilt fiskbestånd i Östersjön. Avsaknaden av fiskolja i fodret undviker dessutom att återintroducera fosfor och kväve, samt andra miljögifter, till havet – och bidrar därmed till ett renare Östersjön.

 

Förädlad regnbåge

Vi förädlar även vår fina regnbåge till gravad, kallrökt och varmrökt.

 

 

Braxa Fiskbiff och Braxa Fiskfärs

Miljöproblem i Östersjön är välkända. Halterna av fosfor och kväve har ökat vilket har lett till övergödning, med ökad algblomning och förändringar i ekosystem som följd. Förekomsten av braxen och id, två fisksorter som binder näringsämnena fosfor och kväve, har ökat väldigt mycket på senaste tiden, de trivs när vattnet blir varmare. Genom att minska deras biomassa i havet är ett sätt att få ner fosfor- och kvävehalten vilket kan minska övergödningssymptomen och hjälpa att återställa ekosystemet till mer normalt tillstånd. För varje kilo brax och id avlägsnas 8 g fosfor och 60 g kväve ur havet. Samtidigt har dessa fiskarter varit underutnyttjade och genom fisket får vi ut mer fisk på marknaden och fiskprodukter som är lokalproducerade och hållbart fiskade. Detta bidrar till den svenska livsmedelsstrategin vars mål är att utöka svenskproducerade livsmedel på marknaden.

Fisket sker med så kallade fiskevårdsryssjor som är specialtillverkade i Finland. Alla bifångster kan släppas fri oskadda. Alla fångster journalförs noga för att få fram data för beståndsbedömningar.

Satsningen är ett samarbete bl a med John Nurminen stiftelse i Finland, Race for the Baltic och Sveriges lantbruksuniversitet. Det nya fisket skapar möjligheter för fiskare att utöka sitt befintliga fiske och rikta fisket mot outnyttjade arter, och samtidigt göra nytta för havsmiljön.

Guldhaven samarbetar också med Världsnaturfonden WWF i syfte att samla in mer data om brax och id samt se över förvaltningen av dessa arter så att de kan lyftas fram som ett hållbart sjömatsval till konsument och handel.

Fisken rensas strax efter fångsten i vår fabrik i Kalix och köttet separeras maskinellt från benen. Biffarna formas i en hamburgermaskin och steks manuellt. Biffarna är gluten- och mjölkfria med ett innehåll som fokuserar på svenskt, KRAV-märkt och ekologiska råvaror. Dem är förstekta och interleave-packade med 7 kg per låda. Biffen väger ca 80 g. Färsen packas i 2,5 kg/förpackning med 

 

Kalix Polarregnbågsbiff och regnbågsfärs

Råvaran till regnbågsbiffarna kommer från vår egen odling av Polarregnbåge. 

Efter filétering av regnbågen tas benen om hand och köttet separeras maskinellt från benen. På detta sätt maximerar vi nyttjandet av den här fina resursen, vilket också bidrar till den svenska livsmedelsstrategin vars mål är att utöka svenskproducerade livsmedel på marknaden.

Biffarna formas i en hamburgermaskin och steks manuellt. Biffarna är glutenfria med ett innehåll som fokuserar på svenskt, KRAV-märkt och ekologiska råvaror. Dem är förstekta och interleave-packade med 7 kg per låda. Biffen väger ca 80 g/st.

Regnbågsfärsen vacumpaketeras i 2,5 kg/tråg och 15 kg/kartong.

 

Surströmming OH JÄS!

Vårt eget surströmmingsmärke heter OH JÄS!. Den här sura delikatessen finns både som hel och filé samt bara romströmming. Märket kännetecknas av burken med en lava-sprutande vulkan. Burken är designad av FRI Reklambyrå i Umeå.

 

Färsk fisk

Färsk fisk fiskad i Bottenviken är en säsongsvara. På våren och sommaren kan vi erbjuda färsk strömming, strömmingsfilé, abborre, abborrfilé, gädda och sik.

Sommaren är också säsongen för den fina Östersjölaxen som fångas här i Norrbotten. Dels säljer vi laxen som den är, hel och rensad, dels filear vi den.

På hösten ligger fokus på siklöjan, som vi säljer som hel, rensad (huvudkapad) eller filé.

 

Abborre

På sommarhalvåret fiskar vi abborre med egendesignade burar. Abborren fjällas och fileas med skinnet kvar, vilket gör att filéer ser vackrare ut och håller bättre ihop vid tillagning. Dessutom är filéer mer smakrika tack vare att de görs av mindre abborrar och får både textur och delikat smak av skinnet. Storleken på filéer är 10-20 g, 20-40 g och 40-60 g och de säljs både färsk och fryst.

 

Strömming

Vi producerar strömmingsfilé och rullströmming av egenfiskad strömming från Bottenviken. Strömmingen är liten i storlek, har knappt märkbara ben, och skiljer sig med sin delikata smak markant från den mycket fetare och större sillen.

 

Gädda

Vår gäddfilé kommer från det välmående beståndet i Bottenviken. Vi erbjuder bland annat skinnfri filé, gäddmassa (gäddfärs) och gäddkaviar. Gäddkaviaren görs med samma hantverksmässiga hantering som löjrommen. I smak påminner gäddkaviaren sikrom och går att njutas på samma sätt som löjrom och sikrom.

 

 

 

Vildlax

Den vilda östersjölaxen fiskas med fällor vid Bottenvikens kust både i havet och i sötvatten (Lule älv). Vi erbjuder olika laxprodukter till både storkök och detaljhandel.

 


Guldhaven Pelagiska

Guldhaven