Ugnsbakad lax med grönsaker

2 portioner

Ugnsbakad lax

Ingredienser

300 g lax
1 fänkål skuren i 4 delar
1 zucchini skuren i grova bitar
1 hackad schalottenlök
1 hackad vitlöksklyfta
2 tomater skurna i grova bitar
1/2 dl rostade pinjenötskärnor
(4 minuter i ugnen på 200 grader)
1/2 dl urkärnade kalamataoliver
saften och zesten (den gula delen av skalet) från 1/2 citron
1 dl olivolja
ca 8 blad basilika
riven parmesan efter smak

Tillagning

Lägg fänkålen och zucchinin på en ugnsplåt, rippla över lite olivolja och salta. Vänd runt och rosta i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Under tiden – gnid in laxen med lite olivolja, salta och peppra. Ta ut grönsakerna efter 20 minuter och lägg laxen på samma plåt, sätt in ytterligare 5-10 minuter. Värm upp olivoljan i en vid kastrull. Svetta löken, vitlöken och tomaterna tillsammans tills löken börjar mjukna samt att tomaterna börjar släppa vätska. Salta och peppra. Häll i citronsaften zesten och oliverna och koka i 1 minut. Blanda i de rostade grönsakerna med tomatblandningen. Lägg upp på tallrik och toppa med riven parmesan. Servera gärna med ruccolasallad.

 

Tillbaka till recept & inspiration

 

 

Guldhaven Pelagiska

Guldhaven