Våra produkter

Kalix löjrom

Produktion av Kalix löjrom är i största delen ett hantverk. I vår nya fabrik i Kalix har vi rationaliserat vissa delar av produktionen, men själva klämningen av rom från honlöjor görs alltid för hand. Det är viktigt för den slutliga kvaliteten av löjrom.

När fångsten tas iland vid skymningen börjar ett intensivt arbete. Fisken transporteras direkt till fabriken i Kalix, lossas i intagningskylrummet och fortsätter sedan till sorteringsbandet. Där står personalen redo att separera honlöjor från fångsten. Därefter hamnar romlöjorna på rensningsbord och kläms för rommen. Detta gör vi på det gammaldags sättet, genom att trycka ut rommen. På detta viset får vi själva fisken rensad och huvudkapad, och kan sälja den som livsmedel.

Efter klämningen sköljs och rengörs rommen och sedan torkas den på galler. Slutligen saltas den och packas i konsumentförpackningar innan infrysningen. Burkar märks med Guldhavens eget sigillmärke.

Löjrommen säljs fryst i burkar om 80 g, 200 g och 500 g. Tina rommen långsamt över natten i kyltemperatur, så smakar den allra bäst. Det traditionella sättet att njuta Kalix löjrom är på en tunnbrödsmacka med rödlök och eventuellt lite creme fraiche eller smetana.

 

Kalix löjfilé

Siklöja är den minsta medlemmen i familjen laxfiskar. Den är en utmärkt matfisk och som andra laxfiskar, innehåller den rikligt med nyttiga omega –fettsyror. Vår nyaste produkt är siklöjefilé, som vi har valt att kalla för Kalix löjfilé. Dessa små delikata filéer passar bra till exempel att stekas i smör eller friteras.

Filéerna säljs både färska och frysta.

 

Surströmming OH JÄS!

Vårt eget surströmmingsmärke heter OH JÄS!. Namnet härstammar från en tävling, där allmänheten fick föreslå fräcka namn för den här sura delikatessen. Märket kännetecknas av burken med en lava-sprutande vulkan. Burken är designat av Fri Reklambyrå i Umeå.

 

Färsk fisk

Färsk fisk fiskad i Bottenviken är en säsongsvara. På våren och sommaren kan vi erbjuda färsk strömming, strömmingsfilé, abborre, gädda och sik. Under 2016 kommer sortimentet att utökas av bl a abborrfiléer.

Sommaren är också säsongen för den fina Östersjölaxen som fångas här i Norrbotten och kallas för ”ortens lax”. Dels säljer vi laxen som den är, hel och rensad, dels filear vi den. Vi kan också erbjuda laxfjärilar samt rökt och gravad vildlax.

På hösten ligger fokus på siklöjan, som vi säljer som hel, rensad (huvudkapad) eller filé.


Guldhaven Pelagiska

Guldhaven